Suomi-Kerho on toiminut Las Palmasissa vuodesta 1978 lähtien. Kerhon toiminnan tarkoitus on antaa tietoa, auttaa, viihdyttää ja tarjota mukavaa toimintaa jäsenille kuin myös ei-jäsenille. Suomi-Kerholle ovat kaikki tervetulleita.

Toiminta toteutetaan vapaaehtoisvoimin.  Iso jäsenmäärä sekä innokkaat ja taitavat vapaaehtoiset ovat kerhon toiminnan perusta. 

Tervetuloa mukaan kerhon vapaaehtoistoimintaan. 


Alla kaksi kattavaa kirjoitusta kerholla tehtävästä vapaaehtoistöistä

Vapaaehtoistyöntekijät - kerhon voimavara

Tervetuloa mukaan Suomi-Kerho Club Finlandian vapaa-ehtoistoimintaan. Voit ilmoittautua tällä lomakkeella tai käydä kerhon toimistossa keskustelemassa tai yksinkertaisesti kysäistä joltakin hallituksen jäseneltä.  

Mikäli haluat, voit kertoa tällä lomakkeella itsestäsi vaikka seuraavaa: Minkälaista vapaaehtoistyötä  haluaisit tehdä? Onko sinulla jokin erityisosaamisalue tai jokin homma, missä erityisesti haluat toimia?  

Ethän ole robotti? Kirjoita yhteenlaskun vastaus alle.

Liisa Syrjänen 16.3.2023

Yhteispelillä monenlaista virkistystä

Jälleen on yksi Las Palmasin Suomi-Kerhon toimintakausi päättymässä, vilkas ja toimelias kausi lokakuusta maaliskuulle. Vaikka toiminta on ollut jo nyt erittäin monipuolista, vielä on löytynyt ideoita ja tahtoa tehdä uusia asioita. Kerhon noin 50 hengen talkoolaisen joukko on monitaitoista väkeä. Kun talkoolaisten nimiä katselee, huomaa, että monet meistä puuhaavatkin monissa eri rooleissa.

Talkootyössä on myös erilaisia muotoja, useimmiten sitä tehdään fyysisenä työnä kerholla. Talkootyö kerhon hyväksi voi olla myös muunkinlaista tekemistä, musiikin esittämistä, viestintää, retkien ja vaellusten vetämistä, ulkopelien järjestämistä, käden taitojen hyödyntämistä arpajaisvoitoiksi jne.

Mutta mistä on kerhon talkoolaiset tehty? Heidät on tehty hyväntuulisuudesta, tahdosta ja halusta antaa osaamistaan, tietojansa, taitojansa ja aikaansa kerhon käyttöön sekä uskomattomasta sitoutumisesta tähän talkootyöhön.

Keittiö on yltänyt huippusuorituksiin ruuan laadun ja maun suhteen, täydellistä kotiruokaa. Keittiö on loihtinut niin kaikenlaiset juhlatarjoilut, pikkujoulu- ja joulujuhlat, itsenäisyys- ja ystävänpäivänjuhlat, rapuillalliset ja talkoolaisten karonkan. Viimeisimpänä hankkeena oli lohen savustaminen omilla Suomesta tuoduilla savustuspöntöillä ja myynti jäsenille, hyvin meni lohi kaupaksi. Keittiön lounasruokailu kuten myös illallisjuhlat pyörivät kokkien ja apukokkien, Pellikan Paten, Lyytikän Sirpan, Puustisen Hannun, Jääskeläisen Eeron ja Kukkosen Anitan voimin sekä runsaan aputyövoiman auttamana.

Pari kertaa kauden aikana keittiö on tempaissut karjalanpiirakoiden leipomissession. Puolenkymmentä kerholaista on leiponut satoja piirakoita jäsenten ostettavaksi. Kysyntää piirakoille on ollut tarjontaa enemmän. Pate on leiponut läpi talven juureen leivottua ruisleipää niin ikään jäsenten ostettavaksi.

Kahviossa ollaan aamusta iltaan. Pääasiassa kahviosta on huolehtinut Koutu-Koskisen Ritva, luetteloinut aamuisin kaupasta tuotavat ruokatarvikkeet, paistanut pullat sekä piirakat ja tehnyt silli- ja lohileipiä iltaa varten. Kauppaneuvokset ovat rullailleet kauppakärryineen joka aamu maanantaista torstaihin kauppahalliin, Mercadonaan ja milloin mihinkin tarvitaan tavaroiden perässä kulkea.

Baari on valomerkkiin asti auki aina, kun kerholla on iltatapahtumia. Häikiön Seidi on käynyt päivittäin tarkistamassa juomatilanteen ja huolehtinut illaksi riittävän määrän niitä juomia, joita kerholaiset tykkäävät nauttia. Baarin kassaa ovat kerholla vierailleet ei-jäsenetkin hyvin kartuttaneet, tervetuloa uudelleenkin.

Toimisto on auki päiväsaikaan. Häkkisen Merja on ollut paikalla jokaisena aukiolopäivänä, hyvänä lisänä on ollut kaksi talkoolaista. Usein toimistossa Merjan selän takana on ollut kokkikiireiltään kirjanpitoa hoitamaan ehtinyt Pate. Iltapäivisin kolmena päivänä viikossa Merja on opettanut espanjan kieltä.

Kirjasto on auki päiväsaikaan. Kirjasto on edelleen suosittu, neljä talkoolaista ja Kiiliäisen Katariina ovat olleet vuoropäivinä kirjastotäteinä. Lukupiiri on uusi harrastuskerho ja se on kokoontunut joka toinen viikko.

Kuoron esittämästä musiikista on saatu nauttia kerhon tilaisuuksissa. Kuoroa vetää Iivosen Olli.

Tiedottaminen, nykyään puhutaan mieluummin viestinnästä, on ollut useiden henkilöiden hoitamaa. Waldénin Lea on tehnyt kaikki upeat tapahtumailmoitukset, Kiiliäisen Seppo hoitanut kerhon www.suomi-kerho.net ylläpidon ja kerhon fb-sivun ”Suomi-Kerho Club Finlandia” päivitykset. Kerhon markkinapaikka fb-ryhmä, joka oli Pystysen Säteen hoitama, on nykyisin nimeltään ”Suomi-Kerho Las Palmas”, ja sitä ovat ylläpitäneet Helena Kanervo, Marianne Honkakorpi ja Katariina Kiiliäinen. Viestintää tulee hoitamaan Helena. Uudet kotisivut nähnevät päivänvalon syksyn kuluessa.

Kiinteistön ylläpidosta, pienistä korjaushommista ja muista parannuksista sekä laukkuvaraston päivystyksestä ovat vastanneet Jääskeläisen Eero ja Kanervon Jorma.

Siivous- ja puhtaanapidosta alakerrassa huolehditaan päivittäin kolmen henkilön toimesta. Pääasiassa siivouksesta on huolehtinut Lindholmin Tuula kahtena aamuna viikossa. Pyykkikone ja kuivausrumpu ovat pyörineet lähes joka työaamu, jotta puhtaita keittiöpyyhkeitä, pöytäliinoja ja saunan laudeliinoja on riittänyt.

Sauna on lämmennyt joka torstai ja sunnuntai halukkaille saunojille, saunamajurina on toiminut Korhosen Juha.

Viihdepuolesta on huolehtinut lukuisa joukko musiikin ammattilaisia. Palosen Osmo on usein soitellut pianoa jo aamutuimaan. Osmo kumppaneineen on talven aikana järjestänyt monipuolisia musiikillisia teemailtoja (Repe Helismaa, Aida-oopperan selityksiä, espanjalaista musiikkia jne.). Tilaisuudet ovat olleet niin menestyksekkäitä ja huippusuosittuja, että kaikkia paikalle pyrkineitä ei ole voitu enää päästää sisään. Kerhon asiakaspaikkamäärä on 96 ja se on rajoittanut osanottoa tilaisuuksiin. Musiikkiteemoja on ollut myös Iivosen Ollin ja Hallenbergin Juhan koostamissa esityksissä. Lauantaitanssien vakioesiintyjiä ovat olleet Wileniukset, Marja-Liisa ja Olavi. Usein kerhon tilaisuuksissa on nautittu myös Tuija Tiitta-Ylipään ja Markku Ylipään musiikkiesityksistä. Musiikkiporukka on tuottanut myös kerhon juhlien musiikillisen viihteen.

Biljardi on iltaisin alakerran viihde, sen pelaamisen mahdollisuus on ollut aina, kun kerho on ollut auki. Peliä on vetänyt Lindstenin Taisto.

Atk- ja audio sekä musiikkilaitteet ovat Bentkoverin Fredin näpeissä.

Karaokeiltoina kappaleiden soitosta on huolehtinut Freddy. Parin kuukauden ajan kerholla työharjoittelija ollut Janne tuurasi muutamana iltana Freddyä karaokeiltojen vetäjänä.

Tietovisan kilpailukysymysten laatimisesta ja kilpailun vetämisestä on pääasiassa vastannut Risto Viita. Kysymysten laatijoina on ollut useita henkilöitä. Palkinnot jaetaan päättäjäisissä. Jääskeläisen Eero voittanee tämän kisan.

Arpajaiset ovat kuuluneet myös lauantai-iltoihin, syksyn ajan arpajaisista huolehtivat Risto ja Lindstenin Kaisu, keväällä Kuuluvaisen Halla. Jäsenet ovat höllänneet kukkaroidensa nyörejä mukavasti, arpajaistuotto on ollut hyvä. Jäsenistö on kiitettävästi huolehtinut hyvien arpajaispalkintojen tuottamisesta.

Askartelukerhoa on vetänyt Katajamäen Maija. Maija on toiminut myös terveyshuolien poistajana mittaamalla kerholaisten verenpaineita yhtenä päivänä viikossa. Mittaaminen ei ole mennyt hukkaan, löydettävää on ollut.

Yhteiskunnallinen keskustelukerho on kokoontunut viikoittain Ilmari Valkaman johdolla ja hänen hankkimiensa alustajien aiheiden teemoissa.

Ulkopeleistä mölkkyä on pelattu Partasen Tuulan johdolla sekä petankkia ja boulea Nybergin Kenin johdolla.

Retkiä tehtiin syksyllä useita Tikkasen Aulikki vetäminä ja nyt keväällä Kiiliäisen Katariina oli oppaana kahdella retkellä. Iso bussi on saatu täyteen kiertelemään saaren jyrkkiä rinteitä. Valitettavasti kevätretkellä mantelipuun kukkia ei nähty. Kukinta oli hieman myöhässäVaeltajia on kerhon jäsenistössä runsas määrä, Eero on ehtinyt kiinteistö- ja keittiötöiden lisäksi huolehtimaan myös siitä, että aktiivisille vaeltajille on ollut vaellusreitit mietittynä sääolosuhteiden mukaisesti ja kuljetukset reiteille valmiina joka lauantaille.

 Kerhon puheenjohtajan pitää olla varsinainen monitoimi-ihminen. Lyytikän Leo hoitaa kerhon puheenjohtajuuden lisäksi kerhon hallituksen puheenjohtajuuden, tekee kerhon tilojen ei-luvanvaraiset sähkötyöt, koordinoi huvitoimikuntaa ja paljon muuta. On lähes joka päivä kerholla, myös iltaisin. Katsoo, että kaikki toimii ja tekee sitä varten tarvittavat päätökset sujuvasti.

Kerholla on ollut ainutlaatuinen tilaisuus saadessaan talkoolaisikseen eri alojen korkeaa ammattitaitoa ja osaamista edustava joukkue, joka on tuottanut jäsenistölle että satunnaisille vierailijoille runsaasti sekä mielen että kehon virkistystä. Olipa tässä tekemisessä sitten kysymyksessä tapahtumailmoitusten ulkonäkö, keittiön lounasruokailu, iltaviihde tai musiikki ja kaikki muukin toiminta huomioiden. Tällä joukkueella on hyvä jatkaa tulevaan syksyyn ja mukaan mahtuu uusiakin osaajia.


Hyvää kesää kaikille!

Las Palmas 16.3.2023

Liisa Syrjänen, yksi talkoolaisista











Liisa Syrjänen 29.1.2022


Vapaaehtoistyöntekijät – kerhon voimavara

​Suomi-Kerhon yllättävän monenlaista toimintaa ylläpitämään ja pyörittämään osallistuu kaikkiaan hiukan yli 50 hengen talkoolaisen joukko. Kerhon onneksi vapaaehtoisia henkilöitä tulee ihan omasta aloitteestaan esittäytymään ja tarjoamaan apuaan. Mutta vapaaehtoisia kaivataan lisää ajatellen myös ensi syksyä. Jokainen on talkoolaiseksi tullessaan aloittanut alusta kerhon hommissa, toiset hyödyntäen osaamistaan työelämästä saadulla kokemuksella ja toiset ovat opetelleet ihan uusia taitoja.

​Jos tuntuu siltä, että täällä talvikodissa aika tulee pitkäksi, olo tuntuu yksinäiseltä tai muuten vain haluaa tutustua uusiin ihmisiin, toiminta kerholla voi tuoda päiviin uutta rytmiä. Kerhoa pyörittävä joukko on sopuisa hyväntuulinen yhteisö, siihen on mukava kuulua ja siihen on helppo tulla mukaan.

Mitä kaikkea kerholla tehdäänkään

​Useimmiten puhuttaessa kerhon vapaaehtoistyöntekijöistä, talkoolaisista, tulee ajatelleeksi keittiössä töitä tekeviä ja pieni siivu ajatuksista voi koskea siivousta eli laajemmin puhtaanapitoa. Toki näin onkin, keittiön ja kahvion talkoolaisten määrä ryhmänä on suurin ja merkittävin niin kerhon talouden kuin toiminnankin kannalta.

Keittiön ja kahvion talkoolaisten määrä on 20 henkilön luokkaa. Pääkokit, apukokit, tiskaajat aamupäivisin ja eri tiskaajat iltavuoroihin, leipojat piirakoille, kakuille ja kylmiä voileipiä iltatapahtumiin. Kassahenkilö lounaalla ja eri kassahenkilö illalla. Kauppaneuvokset päivittäisten raaka-ainehankintojen hankkimiseen.

Näillä erittäin ammattitaitoisilla henkilöresursseilla valmistetaan keittiön lounaat ja iltatilaisuuksien tarjoilut.

Lopputuloksena on maittavaa ruokaa, jossa ei määrähävikkiä synny, lounaalta joskus ylijäävä ruoka myydään kotipakkauksina ja kaupaksi on mennyt.

Mutta pyöriäkseen kerho tarvitsee runsaasti myös muita osaajia.

Kirjaston päivittäinen aukiolo, uusien teosten haltuunotto ja lainauskelpoiseksi saattaminen työllistävät 4-5 henkilöä syksystä kevääseen. Kirjaston suosio lainauslukujen valossa on kasvanut vuosi vuodelta.

​Baari, entisaikojen rahasampo, myy edelleenkin maistuvia alkoholituotteita lonkeroa ja karpalolonkeroa unohtamatta. Baarimestarilta vaaditaan erityistä sitoutumista tehtäväänsä, baari on iltaisin auki aina kun kerho on auki.

Saunamajuri huolehtii saunan lämmittämisestä, saunan siisteydestä, laudeliinoista ja siitä, että baarista on siirretty saunalle riittävä määrä oikeanlaisia juomia saunojien nautittavaksi. Juomien nauttimisesta niin kuin saunomisestakin joutuu avaamaan vähän kukkaron nyörejä.

Toimiston päivittäinen pyörittäminen on taloudenhoitajan harteilla. Kahden vapaaehtoisen avulla taloudenhoitaja voi kahtena päivänä viikossa keskittyä tulkkausta vaativien ja hankintatehtävien hoitamiseen.

Viestinnässä facebook- ja kotisivujen ylläpito ja tapahtumailmoitusten laadinta on kahden ammattitaitoisen henkilön hallinnassa, ilmoitusten laatimisessa tarvitaan taiteellistakin silmää omaava henkilö. Kerhon Markkinapaikka on itsenäinen facebook-ryhmä, jolla on oma ylläpitäjä. Facebook-sivujen kohderyhmät ovat laajemmat kuin pelkästään kerholaiset.

​Atk- audioasiat, atk-laitteet, ohjelmistot, päivitykset, tulostimet ja muut oheislaitteet, ilman näiden asioiden osaajia pysähtyisi kaikki musiikkia, televisiota, mikrofoneja ja kaiuttimia vaativa viihdetoiminta ja jopa toimiston päivittäinen asioiden hoito. Ilman ammattilaisia pyöriteltäisiin peukaloita.

​Kiinteistön ylläpito, huoltotyöt, pienkorjaukset, ammattiapu muille talossa toimiville ja verstaan pyörittäminen, laukkuvaraston päivystys varsinkin alkusyksystä ja loppukeväästä työllistävät kahta henkilöä, enemmänkin ammattilaisia voisi ringissä olla. Sähköpuoli on nykyisellään hyvin hallussa, lvi-osaajan avulle olisi käyttöä.

​Yläkerran ja alakerran puhtaanapito näkyy joka päivä jokaiselle kävijälle. Siivoojan työ on yksi itsenäisimmistä töistä mitä kerholla on. Heitä tarvittaisiin 4 henkilöä, vajetta on, nyt puunaaminen hoidetaan kahdella. Puhtaat siistit saniteettitilat, tyhjennetyt roskikset, täydennetyt paperisäiliöt, desinfioidut tuolit, pöytäpinnat, hanat ja ovenrivat, luututut lattiat, siisteys tuoksuu kun se on hoidettu.

Alakerran siivooja hoitaa myös keittiöstä tulevan liinavaatepyykin likaisesta puhtaaksi, mankeloituna ja toimitettuna keittiön laatikkoon uutta käyttöä varten. Sama käsittely on essuilla. Ja lisäksi huolehtii, että varastoissa on riittävästi papereita, pesuaineita ja siivoustarvikkeita, katsoo että pesukone ja kuivain ovat käyttökunnossa.

Yläkerran siivooja huolehtii puhtaanapidon lisäksi pöytäliinavarastosta niin, että puhtaita silitettyjä liinoja on aina käytettävissä.

Kerhon puitteissa toimivia ryhmiä ovat lisäksi askartelukerho, kuoro, mölkynpelaajat, biljardi, keskustelukerho, lukupiiri ja bridge. Kukin edellä mainituista toiminnoista tarvitsee ainakin yhden henkilön, joka toimii ryhmän vetäjänä ja huolehtii ryhmänsä tarpeista harrastuksen parissa.

Verenpainemittauspäiväkin on viikoittainen, mittaus on ilmainen. Uutta sydäniskuria ei onneksi ole vielä tarvittu muutoin kuin kurssilla laitteen esittelyyn.

​Lisäksi ovat iltaviihteet Tietovisa ja Biisikärpänen, joihin tehdään etukäteisvalmisteluina mm. kilpailukysymykset. Tietysti tanssit ja karaoke, kunhan koronarajoituksista päästään.

Kerhon retket edellyttävät retkivastaavalta laajaa etukäteissuunnittelua, paikkoihin tutustumista, ruokailupaikkojen selvittämistä ja monenlaista historia- ja paikkatietoa retkibussissa kerrottavaksi.

Kerhon toiminnan lisäksi on kerhon ulkopuolista toimintaa, joihin ottavat osaa niin kerhon jäsenet kuin kerhoon kuulumattomatkin henkilöt. Wuorigorillat-vaellusporukka, espanjan kielen kielikurssit, petankki ja golf. Wuorigorillat-ryhmällä on oma facebook-sivusto, jolla ilmoitetaan aina uusista vaelluspäivistä ja -reiteistä, samalla annetaan tietoa vaellusreitin vaativuudesta. Vaellusporukan patikkaretket saaren maisemissa ovat omanlaisensa elämys, patikkamatkoilta julkaistut kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.

Pääperiaatteena on koetettu pitää sitä, että kullakin olisi viikossa vain yksi talkoopäivä. Silloin jokaiselle jää omaa aikaa ilman, että talkootyö hallitsee koko elämää. Kun toiminnoissa on tekijöistä pulaa, silloin valitettavasti työt joudutaan hoitamaan niillä resursseilla, joita on. Yhden talkoopäivän viikko voi muuttua kahden tai kolmen talkoopäivän viikoksi. Näin nyt on puhtaanapidossa ja keittiössä. Keittiöläiset huolehtivat oman työnsä ohella yläkerran puhtaanapidosta.

​Talkoolaisten halu toimia yhteiseksi hyväksi on koko toiminnan kantava voima ja sitä kannattaa vaalia.

Toimintakertomuksen laatimisen sivutuotteena syntyneitä huomioita ylöskirjasi Liisa Syrjänen.